top of page

ECZANEDE LİDERLİK VE PROFESYONEL YÖNETİM UYGULAMALARI

 

   Merhaba sevgili Farmalive okurları. Geçen sayıda sizlerle eczanelerde danışmanlık uygulamaları ile ilgili bir paylaşımda bulunmuştum. Eczanelerde yapılan danışmanlık çalışmalarının diğer sektörlerdekinden çok bir farkının olmadığından, eczane yönetiminin bir şirket yönetmekten farklı olmadığından sadece uygulama alanının daha dar ve sınırlı sayıda kişi ile yapıldığından bahsetmiştim.

   Her işte olduğu gibi eczane danışmanlığında da kolay olan, çabuk sonuç alınan bir yol olan tanzim teşhir ve kategori yönetimi konusunda eczacıya bilgi vermek ve bunun bir kaçını bile uygulasa kısa vadede kazanç elde etmesine aracılık etmektir. Oysa bu süreçte atlanan ve eczacılarımız tarafından da en çok zorlanılan alan olan personel yönetim süreçleridir.

   Ecza odaları ile zaman zaman bazı seminer programlarına katılıyorum, genelde seminerime başlarken bir kaç soru soruyorum. Bunlardan birini şimdi size de sormak istiyorum. Acaba kimler birlikte çalıştıkları arkadaşlarına belirsiz süreli iş sözleşmesi imzalatıyor, ya da her yıl çıktıkları izin için, izine çıkmadan bir izin talep ve izin kullanım formu doldurtuyor? Cevap verenlerin arasında ben yapıyorum diyenlerin sayısının çok az olduğunu duyar gibiyim. Nedenini anlamak zor değil, her biriniz böyle bir uygulamada çalışan arkadaşlarınızın sizi terk edip gideceğini düşünüyorsunuz, oysa bu uygulama sadece sizi değil aynı zamanda onların yasal haklarını koruyan bir uygulama aynı zamanda. Teknisyenlerle bir eğitimdeyim geçelerde, onlara sordum bu soruyu, siz hiç birlikte çalıştığınız eczane ile bir sözleşme imzalıyor musunuz?  Diye. Onların cevabı da elbette hayır oldu. Neden yapmadıklarını sorduğumda ise, sözleşmenin bağlayıcı olduğunu istedikleri zaman istedikleri gibi hareket edemeyeceklerini söylediler. İşte, aslında işin kritik sorunu bu cevapta gizli. Ne yazık ki hem eczacılar hem de eczane çalışanları bu iş süreçlerini profesyonel olarak değerlendirmiyorlar. Bir eczacı tanıyorum, çevresinde kendisini tanıyan her eczacı da bu eczacı dostumuzun çalışanları ile güçlü bir yönetim bağı kurduğunu düşünüyor, onun çalışanları bölgede gerçekten parmakla gösteriliyor. Çoğu eğer bir gün ayrılmak isterse eczanede değil bir firmada çalışmaya başlıyor. Her biri sürekli bir gelişim programı içinde, profesyonel olarak sözleşmeleri yapılıyor, her şey kuralına uygun. Sonra çalışanlar da kendilerini daha kurumsal bir işletmede çalışıyor olarak düşünüyor, kendi gelişimlerine sağladıkları katkıdan memnun, çalışma ortamlarına olan sadakatleri ve işlerine kattıkları değer yüksek. Bu sayede o bölgede eczanenin farkı tüketiciler tarafından da hemen algılanıyor, çevredeki diğer eczacılar da hayranlıkla seyrediyor. İşte asıl olması gereken bu güzel uygulamayı seyrederken, diğer taraftan kendi işinize bu süreçte neler katabilirsiniz diye düşünmelisiniz. Ben hep söylüyorum en önemlisi adım atabilmektir ve başladığınız her uygulama için neyi neden yaptığınızı birlikte çalıştığınız arkadaşa anlatabilmektir. Eğer uygulamayı sadakatle ve düzgün bir şekilde yapar ve bunu arkadaşlarınıza doğru bir şekilde aktarabilirseniz, hayranlıkla izlenen eczane olmanız sizin içinde mümkündür. Öncelikle bir sözleşme hazırlamakla ve arkadaşlarınıza bunu imzalatmakla başlayın, sonra her işi süreçlerini profesyonelce kurallara uygun bir şekilde işleyin. Her çalışanınız için bir iş şeması hazırlayın, her birinin eczanede gün içinde yapması gereken ana işleri maddeleyin, bu işlerin yanına ortak yapılması gereken işleri de yazın. Kim rafları temizleyecek, kim miad kontrolünü ne standartta yapacak belli olsun.

Sonra bunu arkadaşlara tebliğ edin ve çerçeveletip her gün sıklıkla görebilecekleri yerlere asın. Arkadaşlar bu konularda kendilerinin denetleneceğini bilsinler. Sonra aylık periyotlar ile sizin belirleyeceğiniz gün ve saatlerde eğitim planları hazırlayın. Bu eğitimler ürün ve medikal içerikli eğitimlerse bu eğitimleri siz verin ya da ilgili ilacın firma çalışanından destek isteyin. Bunun dışında çalışanlarınıza profesyonel satış ve iletişim gibi konularda eğitimler aldırın, aldıkları eğitimleri zaman zaman kendi içlerinde tekrar etmelerini teşvik edin. Bu eğitimler gün içinde yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak adına onlara yardımcı olacaktır. Haftalık belirleyeceğiniz saatlerde toplantılar yapın, işyerinin genel sorunları üzerine konuşun, onları iş süreçlerine dâhil edin.

   Eğer performans değerlendirmesi yapacaksanız bu konuda mutlaka profesyonel bir yardım alın. İlk uygulamaları danışmanınız ile yapın sonra da uygulamayı sektirmeden sürekli olarak gerçekleştirin. Bu konuda danışmanlığınızı sürekli olarak sürdürebilirsiniz de.

   Bu saydıklarım elbette yapılabilecek uygulamaların yalnızca bir kaçı. Ancak önemli olan sizin işinize verdiğiniz değer kadar çalışma arkadaşlarınız da sizin işinize değer verecektir. Bu yüzden yaptığınız işi önemseyin ve profesyonel olarak uygulayabileceğiniz her işi iş süreçlerinize dahil edin.

bottom of page